Beton i stal to materiały, o których jest ostatnio głośno w wystroju wnętrz. Ale czy kuchnia z nierdzewnej stali jest rozwiązaniem akurat dla Ciebie?
Industrialne trendy mają swoich gorących miłośników i zażartych przeciwników. Tych ostatnich trudno będzie przekonać, tym bardziej, że alternatywne rozwiązania nie są wcale nieatrakcyjne, a ponadczasowa przytulność drewna jest praktycznie nie do pobicia. Kuchnia z nierdzewnej stali obok awangardowej estetyki oferuje jednak także jakość, której ciężko dorównać po względem praktycznym. Na rynku są już marki specjalizujące się w wyrobie modułowych mebli ze stali – nie tylko do kuchni, ale także do garderób i łazienek.
Zalety szlachetnej stali
Czemu ktoś miałby mieć ochotę na stalowe meble? W pomieszczeniach regularnie wystawionych na działanie wilgoci i wysokich temperatur jakość materiałów nie jest bez znaczenia. Drewno, nawet najlepszej jakości i pokryte zaawansowanymi impregnatami, prędzej czy później ulegnie stopniowemu zużyciu, które widać w odkształceniach, wyblaknięciach, pęknięciach. Nierdzewna stal o odpowiednich parametrach jest tymczasem tworzywem „nie do zdarcia” – wielu producentów mebli oferuje wręcz dożywotnią gwarancję na swoje produkty!
Wyjątkowa twardość praktycznie uniemożliwia wyrządzenie powierzchniom fizycznej szkody przy normalnym użytkowaniu. Specjalne powłoki uniemożliwiają nawet zarysowanie i skutecznie chronią przed korozją, bez względu na ilość wylanych litrów wody. Wszystkie powierzchnie można łatwo wyczyścić, a nawet barwiące substancje powinny być stosunkowo łatwo usuwalne.
Industrialny urok stali
Stal jest zimna, surowa, nieprzytulna. Z tych „wad” da się jednak zrobić użytek, jeśli marzymy o kuchni niestandardowej. Chłodny odcień srebra jest bowiem także elegancki, neutralny i nowoczesny, doskonale pasując do idei zaawansowanych technologii. Zabudowę kuchenną z nierdzewnej stali bardzo łatwo połączyć więc z modernistycznymi urządzeniami AGD – od piekarnika po lodówkę, jak również ze stalowym zlewem. W efekcie kuchnia zyskuje efekt idealnej unifikacji, dość różny od tradycyjnych projektów.
Industrialny charakter stalowej kuchni zależy przy tym w dużej mierze od rozmieszczenia i ilości szafek. Bardziej kompleksowe, dwuliniowe zabudowy mogą przywoływać na myśl restauracyjne zaplecze – wrażenie pożądane przez niektórych; negowane przez innych. Ale już samo ograniczenie stalowych modułów do dolnego poziomu zabudowy daje całkiem inny klimat – subtelny, neutralny, doskonale pasujący nawet do stylowych skandynawskich wnętrz.
Kuchnia z nierdzewnej stali – ale z kolorem!
Fascynacja stalowymi meblami zaszła tak daleko, że producenci oferują również opcję lakierowania metalowej powierzchni na dowolne niemal barwy. Jest to sposób na wykorzystanie fenomenalnych właściwości fizycznych surowca przy jednoczesnym „oswojeniu” jego estetyki. Klient może przy tym wybrać zabudowę koloryzowaną w całości lub jedynie w częściach.
Ta pierwsze opcja umożliwia realizację każdego wymyślonego scenariusza bez industrialnego tonu – kolorowe szafki tworzą raczej eleganckie, modernistyczne wrażenie wynikające z wysokiej jakości frontów. Druga, eklektyczna opcja jest chyba ciekawsza, bo pozwala łączyć XXI-wieczne realia techniczne z modnymi trendami kolorystycznymi. Połączywszy taką zabudowę z drewnianym czy marmurowym blatem oraz odpowiednio ciekawą zabudową ściany, zyskujemy kuchnię niepowtarzalną, pełną kreatywności i współczesnego ducha.